E-ljudböcker

Digitala böcker kan som sagt även röra sig om ljud- och talböcker också, inte bara om textböcker man läser på en skärm. Ljudböcker kan idag köpas som CD-box, MP3-skiva eller som nedladdningsbar fil. Dessutom finns nu flera streamingtjänster där man genom ett abonnemang får tillgång till strömmande ljudböcker i mobil, surfplatta eller dator, Storytel och Adlibris Mondo är exempel på just sådana abonnemangstjänster.

Det är också möjligt att låna e-ljudböcker på Stockholms stadsbibliotek. Ljudböckerna spelas upp direkt, strömmas, och sparas inte på datorn. Det kräver att du är uppkopplad mot internet under tiden du lyssnar, och tyvärr fungerar det bara på en dator och inte på mobiltelefon eller surfplatta.
Även i ElibU finns det e-ljudböcker som du kan strömma, dessa fungerar även att använda på mobiltelefon och surfplatta.

Fria e-ljudböcker

Librivox är ett volontärprojekt för inläsningar av verk där upphovsrätten har gått ut. Alla inläsningar görs också är fria att använda av och för den som vill utan begränsningar. Större delen av inläsningarna baseras på texter från Projekt Gutenberg, den länkas alltid i anslutning till ljudfilen. Inläsningar görs av privatpersoner runt om i världen. Det finns inläsningar på flera språk men framförallt på engelska.
För både Gutenberg och LibriVox finns det appar som gör det möjlig att få inläsning och text samtidigt på skärmen.

Tips: För användning i klass - provlyssna alltid lite innan för att se vad du tycker om läsaren.

E-böcker som egna appar


Flera förlag har börjat producera böcker som är appar. Oftast gäller det då bilderböcker så som Kotten, Grisen och lilla vännen och Mumin – Hur gick det sen? Förutom bilderna och texten innehåller böckerna ofta möjligheter till uppläsning och små interaktiva funktioner för att fördjupa läsupplevelsen.
Men det är inte enbart bilderböcker som finns som egna appar. Bl.a. finns Jag är Zlatan som en app, då med en mängd extramaterial så som filmklipp och bilder.

Appen Dötid från Mix förlag är inte bara en bok, utan 18 olika titlar. Det är vanliga e-böcker utan extrafunktioner, men indelade på hur lång tid de tar att läsa.
Du väljer en tid, mellan 1-60 minuter, vartefter du får tips på titlar att läsa. Ytterligare tre Dötid-appar finns, Dötid skräck, Dötid Science Fiction och Dötid Erotik. Dessa innhåller 7-10 olika titlar indelade efter beräknad lästid. Lär mer om dem här.

Serier

När det gäller serier finns en mängd appar från serieförlagen, främst de amerikanska, i vilka man kan både köpa och läsa serier. I fler av läsarna kan du välja mellan att läsa som vanligt, sida för sida, eller i guided view, ruta för ruta.

Comics
Serier på engelska från bl.a. DC Comics, Marvel, Image Comics, IDW och Disney.
För tillgång till alla funktioner krävs konto hos ComiXology.
DC Comics
DC Comics officiela app. Serier på engelska. För tillgång till alla funktioner krävs konto hos ComiXology.
Vertigo
Vertigo är en del av DC entertainment, den här appen innehåller enbart serier under utgivna på Vertigo.
Serier på engelska. För tillgång till alla funktioner krävs konto hos ComiXology.
Marvel
Marvels officiela app. Serier på engelska.
För tillgång till alla funktioner krävs konto hos Marvel.
Dark horse
Dark horses officiela app. Serier på engelska.
För tillgång till alla funktioner krävs konto hos Dark horse.
Qiozk
Svensk tidningsapp med ett stort antal tidningar men också en del serier så som Bamse.
Möjlighet att söka på både Sökbart på både tidning och artikel.

Social läsning

Med social läsning syftar man på möjligheten att använda sociala medier för att dela med sig av läsupplevelser och boktips.
På internet finns det en mängd olika sidor som utgår från människors läsintresse och läsvanor. De fungerar som en blandning av en traditionell läsecirkel och ett socialt nätverk där läsarna och böckerna står i fokus. Man kan kan samla och kommentera de böcker man har läst, läser eller vill läsa i framtiden. Men också se vilka böcker andra användare rekommenderar och diskuterar.

Kindle, Bluefire Reader och Kobo är några exempel på e-boksappar som också kan sammanlänkas med sociala medier (främst Facebook och Twitter) för att dela med sig av citat och kommentarer.