Vad är en e-bok

E-media eller digitala böcker är en digitaliserad version av tryckta böcker eller böcker som publiceras enbart i det digitala formatet. Det kan röra sig både om ljud- och talböcker men också om vad vi generellt kallar för en e-bok: en textbok man läser på en skärm, t.ex. en datorskärm, på en iPad eller i mobilen. Boken laddas ned som en datorfil för att sedan spelas upp i den valda läsaren.

E-böcker finns i fler olika format. De två vanligast förekommande är Epub och PDF, men det finns fler andra format:
  • EPUB - Flödande format
  • PDF - Statisk format
  • iBooks (Apples eget format) - Flödande format
  • AZW, KF8 (Kindles egna format) - Flödande format
  • Mobi (bl.a. Windows och Symbian) - Flödande format

Med ett flödande format anpassar sig texten efter skärmens storlek så du inte behöver scrolla, medan ett statiskt format innebär att texten inte anpassas till din skärm och du kan vara tvungen att du scrolla för att se hela texten. Tänk på att kolla vilket format det är du laddar ned, så det funkar i din läsare!

Här svarar Elib på vanliga frågor rörande e-böcker.
e-böcker ios.JPG

Så här läser du en e-bok

För att läsa e-böcker behövs någon typ av läsare. Det finns en stor mängd läsare att välja mellan, enklast är naturligtvis att testa sig på till den man gillar bäst. Vissa läsare kan kräva att man skapar sig en inloggning för att kunna använda den.

Läsplatta – en särskild e-boksläsare

Dessa är särskilt utvecklade för läsning av e-böcker. De är oftast relativt små, ungefär som en boksida. En läsplatta lyser inte som en vanlig datorskärm utan använder en teknik som kallas e-bläck som efterliknar en tryckt bok. Läsplattor har bra batteritid och plats för många böcker i minnet. Vissa läsplattor har internetuppkoppling för att man ska kunna göra direktköp till spelaren, andra kräver att man överför böckerna från en dator.

Läsa på dator

Att läsa e-böcker på en dator kräver att du har ett särskilt program installerat på din dator, t.ex. Adobe Digital edition. Har man inte det finns dock två olika typer av webbläsarbaserade e-boksläsare. Dels tjänster så som Kindle Cloud Reader och Booki.sh där man skapar ett personligt konto för att kunna läsa och förvara sina e-böcker i deras molntjänster. Men också e-boksläsare som installeras som tillägg i webbläsaren, t.ex. Readium för Google Chrome eller EPUBreader för Mozilla Firefox, dessa kräver inte att du uppsöker en specifik webbsida för att läsa din bok och de kräver som regel inte någon inloggning.

Läsa på datorplatta/smartphone

Vill du läsa e-böcker på en datorplatta eller en smartphone behöver du en app för det. Vilken app som passar bäst beror på e-boksformatet och den tekniska utrustning som ska användas.
Läsapparna kan laddas ner gratis och kan hämtas från antingen App-store (för iPhone/iPad) eller Google play (för Android-baserade enheter).

Vi har testat och listat några vanligt förekommande appar för läsning av e-böcker och till vilka plattformar de passar:

Adobe Digital edition
(Epub och PDF)
iBooks
(Epub, PDF och .iBook)
Bluefire reader
(Epub och PDF)
Kindle
(AZW, KF8, Mobi och PDF)
Aldiko
(Epub och PDF)
Dator
X
Surfplattor
iPad

X
X
X

Android


X
X
X
Smartphones
iPhone

X
X
X

Android


X
X
X

Här finns e-böcker

E-böcker är oftast en fil som laddas ner till din dator eller mobila enhet. Det kan också handla om strömmande böcker som öppnas i en speciell läsare.
Beroende på vilken bok det handlar om kan E-boken köpas, lånas från bibliotek eller laddas ner fritt.

Köpa e-böcker

E-böcker kan köpas direkt från nätbokhandlar. I flera mobila appar finns direktkopplingar till inköpsställen. Vissa bokhandlar har också egna appar där du kan köpa deras böcker direkt i appen.

Kontrollera alltid vilket format du laddar ner så att det passar ditt läsprogram.

Låna e-böcker på bibliotek

Stadsbiblioteken lånar ut e-böcker men det kräver att man har bibliotekskort hos dem. Som privattips till lärare och elever kan man prata om det men inte när de ska läsa något i skolan. Det är inte rimligt att kräva att alla elever ska ha bibliotekskort och hantera dessa lån själva, inte heller är det rimligt att lägga över kostnaden för dessa e-böcker på stadsbiblioteket (20kr/nedladdning).

E-böcker för utlån är också kopieringsskyddade med Adobe DRM (Digital Rights/Restrictions Management) vilket kräver att man har ett särskilt konto hos dem, detta kostar inget men det är ändå ett avtal man ingår. Där finns dessutom en åldersgräns på 13 år.

DRM-skyddet gör att låneböckerna endast kan läsas i vissa program som kan auktoriseras. I dagsläget fungerar det med:
Dator
Adobe Digital editions
iPhone/iPad
Bluefire reader, Bokon & Kobo
Android
Bluefire reader, Bokon, Kobo & Aldiko
Läsplatta
Kräver Adobe Digital editions installerat på datorn,
både program och läsplatta måste auktoriseras.
Göteborgs stadsbibliotek har bra info om hur man gör praktisk med nedladdningar och överföringar mellan olika enheter.

Så här går du tillväga för att låna e-böcker på Stockholms stadsbibliotek.

Fria E-böcker

Fria E-böcker är antingen böcker som publicerats fritt tillgängliga eller där upphovsrätten har utgått, dvs 70 år efter författarens död. Det är framförallt klassiker och äldre litteratur men även egenpublicerat material.

Här är några bra resurser för att hitta fria e-böcker:
Svenska titlar

Litteraturbanken
Innehåller Svenska klassiker. Här finns en del E-pub. Resten är e-text för läsning direkt på skärmen samt en del faksimil.
Svenska Akademiens klassikerserie
Flera av titlarna finns som nedladdningsbara PDF, däremot finns inga Epub.
Dramawebben
Dramawebben ett digitalt pjäsarkiv över upphovsrättsligt fri svensk dramatik. En del av materialet finns som PDF.
Projekt Runeberg
Inte e-böcker i form av nedladdningsbara filer, däremot mycket inscannat äldre svenskt material som kan läsas på datorskärm. Upphovsrättsligt fria texter
Internationella böcker

Projekt Gutenberg
Har material på flera språk. Bl.a. Strindberg finns här. Det finns både Epub & Kindle-format. Innehåller böcker där upphovsrätten gått ut i USA. Tänk på att upphovsrätten kan skilja sig åt i olika länder.
International children's digital library

Feedbooks
Böcker där upphovsrätten gått ut.

ElibU - tjänst med e-böcker för skolan

ElibU är en tjänst som ger lärare och elever tillgång till e-böcker och digitala ljudböcker via internet och tillhandahålls av företaget Elib, via några olika tjänsteleverantörer. I dagsläget innehåller tjänsten nästan 8000 titlar, både skön- och facklitteratur, övervägande delen av svenska författare. Fler titlar tillkommer kontinuerligt. Barnboksvärlden ligger generellt efter i digitalt format. Vissa förlag publicerar alla böcker digitalt medan andra inte ger ut några e-böcker alls. Intresset hos barnboksförlagen har ökat och Elib förhandlar med fler förlag.
Elib gör ingen egen granskning eller aktivt urval av litteraturen med speciell hänsyn till skolbruk så länge titlarna följer svensk lagstiftning. Medverkande förlag väljer själva vilka titlar som erbjuds i tjänsten. Detta innebär att det i utbudet även finns titlar som inte är adekvata för skolbruk.

Med ett abonnemang på ElibU får skolan obegränsad tillgång till innehållet via webben, vilket gör att en hel klass enkelt kan läsa eller lyssna till samma bok samtidigt. Böckerna läses på dator, surfplatta eller smartphone direkt i webbläsaren. Det enda som krävs är en internetuppkoppling, inga extra program eller appar.
Stockholms skolor kan få tillgång till ElibU genom att teckna abonnemang hos Learnify eller SLI. Learnify använder namnet ElibU för tjänsten, medan SLI benämner den Läshörnan. Text, ljud och bild presenteras i samma gränssnitt oavsett vilken leverantör man väljer, däremot finns det vissa skillnader i de pedagogiska funktionerna, dvs läslistor, bokhyllor etc.
Kostnaden för abonnemangen ligger idag strax under 60 kr per elev och år hos båda leverantörerna. Skolan har 30 dagars ångerrätt och kan på så vis pröva tjänsten utan kostnad via någon av leverantörerna. Vi rekommenderar att ni har en idé om hur ni vill använda tjänsten innan ni startar ert abonnemang för att få ut så mycket som möjligt av er provperiod.

elibu.se finns filmer och annan information kring tjänsten. Och på lashornan.skolbloggen.se bloggar ett par skolor om hur de använder tjänsten i undervisningen. Det finns även flera filmer om ElibU på YouTube.

Mer om e-böcker

Mer information om olika typer av e-böcker, verktyg för social läsning och fler resurser kan du hitta på sidan Mer om e-böcker.